Brighton in de buurt van Londen Gatwick Airport

Brighton is een stad aan de zuidkust van Engeland. Het is een van de bekendste badplaatsen. Het oude deel van de stad bevat veel gebouwen uit het Victoriaanse tijdperk, waardoor de binnenstad eigenlijk al een bezienswaardigheid op zich is. Mocht je in Brighton zijn dan moet je ook even de Brighton pier bekeken hebben, een pier vergelijkbaar met de pier van Scheveningen. Twee universiteiten zijn in de stad gevestigd, University of Brighton en de University of Sussex. Dit maakt het een echte studentenstad. In de agglomeratie Brighton & Hove wonen zo’n 250.000 mensen.

In de directe omgeving van Brighton zijn prachtige krijtrotsen te vinden. Een voorbeeld hiervan is the Seven Sisters. Dit zijn zeven aaneengesloten krijtrotsen aan de kustlijn op amper 20 kilometer ten oosten van de stad. Je kunt over de krijtrotsen wandelen.

Gatwick Airport is bereikbaar via de A23. Op minder dan 40 kilometer afstand ligt het vliegveld. Londen Gatwick Airport wordt dan ook gezien als het belangrijkste vliegveld in de buurt van de Engelse kuststad Brighton. De stad heeft geen eigen (commercieel) vliegveld.

Brighton is bekend van…

De Engelse stad Brighton is bekend vanwege een aantal bezienswaardigheden. Het is dan ook bekend van …

  • … de Brighton Pier. Een afbeelding van de pier staat hiernaast. Officieel heet het de Brighton Marine Palace and Pier, vroeger heette het de Palace Pier. Vroeger was er ook nog een andere pier (de West Pier), deze is in 1975 echter helemaal afgebrand. Het karkas van de West Pier staat nog wel in de zee. Ook de Palace Pier is in 1973 als gevolg van een storm bijna ingestort. Tegenwoordig kun je op de kop van de pier in een achtbaan, kun je gokken in een casino en zijn er vooral eettentjes waar je bijvoorbeeld Belgische wafels kunt kopen. In de zomer zie je de pier vollopen met mensen die genieten van het mooie weer.
  • … de studenten. De stad Brighton kan wel een studentenstad genoemd worden. De University of Sussex en de University of Brighton staan beide in de stad. Ook het taleninstituut Education First heeft een vestiging waardoor er zeker ‘s zomers veel (ook buitenlandse) jongeren zijn. Het nachtleven in Brighton is dan ook erg uitgebreid.
  • … de stranden aan de kust van Brighton. Een 8,5 kilometer lang strand met stenen is deel van de 13 kilometer lange kustlijn. Er staan veel restaurantjes, bars, cafeetjes en toeristische strandtentjes aan dit strand. De Brighton Pier ligt ook aan dit strand, het strand in de buurt van de pier is dan ook het populairst. In de zomer kunnen er zomaar 150.000 bezoekers zijn, tijdens de hittegolf in oktober 2011 trok dit deel van de stad (het strand + de pier) 200.000 bezoekers.

En verder ook van …

  • … het Royal Pavilion. Dit gebouw was af in 1823 en is gebouwd voor George, de toenmalige prince of Wales die later koning George IV van het Verenigd Koninkrijk zou worden. Zijn oom kwam al vaak in Brighton en ook George IV werd aangeraden om daar de vakanties door te brengen aangezien het zoute zeewater goed zou zijn tegen zijn jicht. De architect John Nash (bekend van het Buckingham Palace) heeft het gebouw grotendeels ontworpen. Het gebouw is gebouwd in Indo-Saraceense stijl, waardoor het Royal Pavilion er Indisch uitziet. Een afbeelding van het Royal Pavilion is hiernaast te vinden.
  • … de voetbalclub Brighton & Hove Albion. Ze spelen dan wel in de tweede divisie, een promotie naar de Engelse Premier League lijkt ieder jaar dichterbij te komen.
  • … de bomaanslag van de IRA. In 1984 pleegde een lid van de Irish Republican Army een aanslag met een tijdbom in het Grand Hotel. De tijdbom ging rond een uur of 3 ‘s nachts af. De toenmalige premier Margaret Thatcher verbleef in dat hotel. Hoewel het de bedoeling was om Margaret Thatcher om te brengen, overleefde ze de aanslag. Er vielen wel vijf andere doden waaronder twee leden van de Conservatieve partij.