Londen – trekpleisters, centrum, Londen Eye, Underground

De Engelse hoofdstad Londen is wereldberoemd. Het is de grootste stad van het Verenigd Koninkrijk en tevens met afstand de grootste stad van Europa. Minder dan een eeuw geleden was het zelfs de grootste stad ter wereld. De wereldstad wordt samen met Parijs, New York en Tokio als een van de vier traditionele alfa wereldsteden gezien. Er zijn dan ook talloze bezienswaardigheden te zien in de stad. Vier van deze bezienswaardigheden staan zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit zijn de Tower of Londen, de Kew Gardens, de nederzetting Greenwich en Palace of Westminster / Westminster Abbey / Saint Margaret’s Church samen. Wij zetten hier een aantal bezienswaardigheden op een rijtje.

Het centrum van Londen

Wat echt het centrum van Londen wordt genoemd is de plek waar de Big Ben aan the Houses of Parliament vast zit, met iets verderop de Westminster Abbey, en aan de overkant van de Westminster Bridge de Londen Eye.

  • The Houses of Parliament, lokwel bekend als Palace of Westminster, is de plek waar het Britse parlement zit. Het is in Nederland vergelijkbaar met de Tweede kamer. Het is een enorm gebouw met wel 1000 kamers met een bijna 100 meter hoge klokkentoren wat bekend staat als de Big Ben.
  • De Westminster Abbey is een kerk in Gotische stijl, gebouw omstreeks het jaar 1065. Traditioneel vinden hier de huwelijken van leden van het Britse Koninklijk huis plaats, de laatste was het huwelijk van Prins William en Kate Middleton. Niet alleen huwelijken maar ook begrafenissen van leden van het koninklijk huis vinden plaats in deze kerk.
  • Het Britse Koninklijk Huis heeft een paleis in Londen, dit is het Buckingham Palace. Als de koningin (in 2015 was dit bijvoorbeeld Elisabeth II) in Londen is, dan verblijft ze in het Buckingham Palace. Als het hoofd van de Britse Koninklijke Familie in het paleis aanwezig is dan wappert de koninklijke standaard bovenop het paleis, is ze er niet dan wappert de Union Jack er, de vlag van het Verenigd Koninkrijk.
  • De Tower Bridge is een prachtige brug, onderdeel van het grote gebouwencomplex the Tower of London. Dit deed in het verleden dienst als gevangenis, paleis, fort en tegenwoordig is dit nog steeds de plek waar de Britse kroonjuwelen zijn ondergebracht. Oorspronkelijk moest het fort de stad Londen verdedigen tegen Normandische veroveraars, tegenwoordig is dit een grote toeristische trekpleister. Het begin van het complex werd al gemaakt in de elfde eeuw.
  • De Londen Eye is een relatief nieuwe bezienswaardigheid. Het is een reuzenrad dat aan de Theems ligt, aan de andere kant van the Palace of Westminster & de Big Ben. Het 135 meter hoge reuzenrad werd gebouwd in 1998. Een ticket kost £30.
  • Het Hyde park is een groot park midden in Londen. Hier kun je lekker tot rust komen.

De Londense Underground

Je kunt je verplaatsen tussen alle bezienswaardigheden door middel van the London Underground. Dit is de metro van Londen. Het is het grootste metrocomplex ter wereld, en tevens een van de eerste metro’s. Hoewel de metro niet heel goedkoop is, is het zeker wel betaalbaar. Het enige nadeel is wel dat de tickets in ponden betaald moeten worden, wat het wel iets duurder maakt dan bijvoorbeeld het openbaar vervoer in Amsterdam. Desondanks is het wel een heel snelle vorm van transport in Londen. En door tijdswinst qua reizen kun je natuurlijk weer heel veel andere dingen zien in de Engelse hoofdstad!

Vanaf Gatwick Airport naar de bezienswaardigheden in Londen
Vanaf Gatwick Airport kun je de trein nemen vanaf Gatwick Airport station naar Liverpool Street. Hier Liverpool Street kun je the Underground (gele lijn) nemen naar station Westminster, waar je bij de Big Ben, London Eye en Houses of Parliament uitkomt. Vanaf de London Eye is het iets meer dan 40 minuten lopen langs de rivier de Theems naar de London Bridge / Tower of London, en dan heb je de belangrijkste bezienswaardigheden gezien! Je kunt ook vanaf station Westminster uitstappen bij station Monument. Dan sta je praktisch naast de London Bridge.